L'ús festiu del foc a Catalunya

El foc i la pirotècnia formen part, a Catalunya, de les festes populars, religioses o paganes. Aquest ús popular és el resultat de pràctiques i de formes de viure autòctones així com de necessitats humanes individuals i col·lectives.

El cas és que el foc és un component essencial de la festa al país, durant tot l'any i de diverses maneres, ja sigui per combustió natural, o per la combustió de productes el·laborats industrial o artesanalment.

Els exemples d'ús i de culte al foc són nombrosos. Per Reis, la canalla surt amb fanalets o torxes d'espígol. Per Sant Antoni, a les terres de l'Ebre i a Mallorca és fa una processó amb dimonis i es fa una foguera on es crema un dimoni, es balla, es menja i es fan representacions teatrals. El Carnestoltes, s'acaba amb la crema del ninot, a vegades sobre un castell de focs. Per Setmana Santa abunden les processons amb diversos tipus d'espelmes votives, torxes i llums d'oli. Per Sant Joan es fa un foc que simbolitza la renovació, es cremen mobles vells, se celebra l'arribada de l'estiu i de un període d'abundància. L'estiu es l'època del cicle de les festes majors de pobles i ciutats, amb espectacles de dimonis i castells de foc. Per Tots sants es fan ofrenes als avantpassats en forma de llum d'espelma simbolitzant les ànimes. Per Nadal es festeja el tió, símbol de la llar i el foc, del tronc que crema a terra i que porta obsequis als nens...

Aquests i d'altres exemples configuren un panorama que confirma el foc com a element essencial de la festa a Catalunya.

Perquè? Les raons històriques i simbòliques són les que intentem explicar en aquest bloc, però sobretot perquè el foc ens serveix per construir la festa, crea una separació entre el temps normal i el temps festiu. El foc i la pirotècnia marquen l'inici d'un temps en que passen coses que no passen cada dia. Com s'entra en un temps de festa: amb un senyal, per exemple uns tocs de campana, un foc o amb una explosió pirotècnia. La pirotècnia emmarca el temps festiu i ressalta moments especials, com una forma de solemnitzar i de crear espai festiu.

Notes preses a la conferència de Salvador Palomar en el curs de Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts Experts organitzat per la Federació de Diables de Catalunya, el 3 de març de 2012, al Museu d'Història de Catalunya.