El primer foc a la Terra


Carbó fòssil del període Carbonífer tardà
El foc apareix a la terra ara fa uns 420 milions d'anys, però es generalitza en el període carbonífer de l’era geològica anomenada Paleozoic tardà, ara fa uns 360 milions d’anys. És en aquesta època que es troben de manera generalitzada fòssils de plantes carbonitzades, testimoni de l’existència de focs naturals i salvatges. Sembla que els focs van ser possibles gràcies a l’existència d’un mínim de 13% d’oxigen en l’atmòsfera, fet que va ser produït per la presència massiva de plantes fora de l’aigua.

Una nova etapa de més abundància de focs naturals comença ara fa 6 o 7 milions d’anys, amb l’aparició de l’herba en la majoria d’ecosistemes terrestres, herba que no només serveix d’esca sinó que propaga el foc amb facilitat.


Els focs naturals sempre han tingut un rol important en el clima de la terra, en la vida i evolució de les plantes i els animals,  i en l’evolució dels ecosistemes. La paleo-ecologia i la paleo-climatologia son dues branques de la ciència que estudien la incidència del foc en la història de la terra.